Velsen-Zuid

Velsen-Zuid bestaat uit twee delen. Allereerst de oudste kern van Velsen, het dorpje Oud Velsen dat tot de aanleg van het Noordzeekanaal in de negentiende eeuw een geheel met Velsen-Noord vormde. Het dorpje heeft een beschermd stadsgezicht en is zeer rijk aan geschiedenis die zelfs terugvoert naar de 12e eeuw en de Romeinse overheersing. De oude kern bestaat vooral uit particulier eigendom. Aan de oostzijde is de wijk in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw uitgebreid met eengezinswoningen en met enkele galerijflats met huurwoningen.

Het tweede gedeelte van Velsen-Zuid heeft landgoederen en een villawijk met uitzicht op het Noordzeekanaal en met het wandelpark Velserbeek in de achtertuin. Het sportpark Schoonenberg grenst aan dit gedeelte. In deze villawijk ligt het Gymnasium Feliseum.

Velsen-Zuid is een combinatie van groen en rust. Het Noordzeekanaal, de landgoederen Waterland en Beeckestijn en het recreatiegebied Spaarnwoude liggen op loopafstand. Amsterdam, Beverwijk, Alkmaar, Haarlem zijn met de auto goed te bereiken via de uitvalswegen. Het ontbreekt aan winkels, maar die zijn er wel in IJmuiden en met de fiets binnen vijf tot tien minuten te bereiken.


< Terug naar het overzicht