Velserbroek

Velserbroek is de jongste woonkern van de gemeente. De wijk ligt in de polder ingeklemd tussen Haarlem-Noord, Santpoort en het recreatiegebied Spaarnwoude. In de jaren ’80 is begonnen metde bouw, die midden het eerste decennium van de 21ste eeuw is afgerond. De wijk kent een zeer gevarieerde bebouwing met daartussen in enkele waterlopen en veel groen. Velserbroek is qua inwonertal een van de grootste woonkernen van Velsen, met relatief veel jonge gezinnen. Het is opvallend dat in de leefomgeving van de wijk veel ruimte is gecreëerd om mindervaliden goed te laten integreren. Velserbroek heeft een winkelcentrum met diverse supermarkten en speciaalzaken en een bibliotheek. Voor sportactiviteiten kan men terecht in het Polderhuis en de tennishal. Speciaal voor jongeren is erhet centrum De Koe. Velserbroek kent uitvalswegen naar Haarlem, Alkmaar, IJmuiden en Amsterdam. Tuinderijen, weilanden, een recreatieplas en sportvelden omgeven de rand van deze nieuwbouwwijk.

Circa eenderde van de woningen in Velserbroek is een huurwoning, een kleine negentienhonderd. Hiervan is bijna driekwart in bezit van de vier corporaties. De zes deelgebieden van de woonkern zijn onderling zeer divers.

Zwanebloembocht e.o. ligt in aan de randweg naar Haarlem en dus dicht bij de uitvalswegen. Er staan vooral eengezinswoningen, portiekflats en een aantal seniorenwoningen. De buurt ligt vlak bij het winkelcentrum en bij het industrieterrein met een paar grote bouwmarkten en autobedrijven.Deze wijk wordt omgrensd door de Verlserbroekse Dreef, de Westbroekerweg en de Rijksweg aan de rand van Haarlem.

Langemaad e.o. is begrensd door weilanden, sportparken en het winkelcentrum. Er staan voornamelijk eengezinswoningen die eind jaren 80 zijn gebouwd en portiekflats. Er zijn twee basisscholen. Het winkelcentrum ligt op ruim vijf minuten loopafstand. De grote Buitendijk, de Hofgeesterweg, het Koeriersterspad en de Velserbroekse Dreef omgrenzen deze buurt.

Vromaadweg e.o is gelegen in het hart van Velserbroek bij het winkelcentrum. Aan de oostzijde de weilanden met het zicht op de A9. In deze buurt liggen verschillende typen woningen, zowel koop als huur. Het betreft eengezinswoningen, seniorenwoningen en bovenwoningen. De bouwperiode van deze buurt was begin jaren ’90. Scholen, het Polderhuis voor sportactiviteiten, een sportschool en een zonnecentrum zijn enkele voorzieningen in dit gedeelte van Velserbroek. De wijk wordt omgrensd door Dammersboog, de Grote Buitendijk, de Velserbroekse Dreef, Zonbastion en het Koeriersterspad.

De Zeiler e.o. ligt achter het winkelcentrum, omrand door de weilanden tegen de Slaperdijk die leidt naar het monumentale dorpje Spaarndam. Naast riante koop eengezinswoningen zijn er ook huur eengezinswoningen. In de buurt liggen basisscholen. Het winkelcentrum is goed te belopen (5-10 minuten). De omgrenzing van deze buurt is de Westbroekerweg, de Velserbroekse Dreef, de Dammersboog en de Westlaan.

à le Nôtrelaan e.o. is het voorlaatst gebouwde wijkdeel in Velserbroek. De bouw is zeer gevarieerd. Zo zijn er eengezinswoningen (koop en huur); maisonnettes; en huurwoningen voor jongeren, gehandicapten en senioren. Het winkelcentrum, de scholen, de bushalte en een wijkgezondheidscentrum bevinden zich op loopafstand. Deze wijk ligt tussen Dammersboog, de Gallepromenade en de Dammerweg in, dichtbij de Westbroekerplas.

Plandeel H is begin 21ste eeuw als laatst gebouwde woonwijk van Velserbroek kenmerkt zich door een gevarieerde bouw met eengezinswoningen en appartementsgebouwen. Het binnenste deel heeft karakteristieke (huur)woningen met rode puntdaken. De wijk wordt vrijwel geheel omsloten door water, waaronder de recreatierijke Westbroekplas. De omgeving van deze wijk is een van de groenste van heel Velserbroek. Er is een directe weg naar Haarlem. Plandeel H wordt begrensd door de Dammersweg, de Dammersboog, de Westlaan en grenst met een waterpartij aan de à la Nôtrewijk.


< Terug naar overzicht